sábado, 26 de noviembre de 2011

Les Wikis, una eina per col·laborar



La wiki és una eina que ofereix possibilitats molt valuoses en educació. Està orientada a la creació conjunta de continguts i a la cooperació. Com a exemple conegut per tots tenim la Wikipèdia (http://wikipedia.org/), una enciclopèdia en la que els continguts són redactats i publicats gràcies a la col·laboració desinteressada de milers de persones a tot el planeta que, en desenes d'idiomes, construeixen aquest centre de saber i coneixement.
Les wikis són estructures de programació una mica complicades. Estan destinades a que usuaris mitjans, no necessàriament informàtics, les puguin utilitzar però no podem dir que la majoria siguin especialment intuïtives, àgils i amb un alt grau d'usabilitat. Un exemple d'ells és Wikia (http://es.wikia.com/) o MediaWiki (http://www.mediawiki.org). A partir d’aquesta última es crea Eduwiki (http://eduwiki.cat) l'eina de wikis d’Xtec (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya).

Són eines molt potents i amb grans possibilitats d'edició i col·laboració i a més a més permeten la integració d'altres eines. No obstant això, com hem apuntat, la seva usabilitat no és del tot tant propera com la d'altres eines que acostumem a utilitzar - correu electrònic, xarxes socials, blogs, etc -.

Cal assenyalar que cada vegada hi ha més generadors de wikis que s'adapten més a les necessitats d'un usuari mitjà, habituat als entorns gràfics bàsics amb alta usabilitat com ara FaceBook, pàgines web, GoogleDocs o vídeoblocs. Aquest és el cas de Wikispaces (http://www.wikispaces.com/) o Google Sites (http://sites.google.com/).

La wiki permet publicar continguts en un entorn web creats de forma conjunta. Els seus autors treballaran sobre el mateix espai virtual des de diferents accessos, i cada un d'ells podrà entrar amb el seu propi nom d'usuari i contrasenya.



L'aspecte d'una wiki és el d'una pàgina web senzilla en general i, normalment, amb major presència de textos que d'elements gràfics.


El contingut apareix publicat sense estar lligat a l'usuari autor que l’ha escrit. No obstant això una de les característiques més importants i valorades de les wikis en l'ensenyament és que es té accés a l'historial de la wiki, és a dir al procés de creació de continguts: qui i en quin moment ha escrit, esborrat o adjuntat alguna cosa.

Cada estudiant que ingressa a la wiki s'ha donat d'alta prèviament, per tant, amb un nom d'usuari, correu electrònic i una contrasenya d'entrada. Cada acció que faci, afegeixi o esborri contingut, queda registrada i el professor té accés directe a aquestes dades.

Una tàctica per fer que els estudiants estiguin per la seva feina sense molestar el treball dels companys és mostrar a classe l'opció de Historial en la què, com hem explicat, el professor té accés als moviments d'edició que es realitzen a la wiki. La nostra experiència és molt positiva, qualsevol dubte sobre la possibilitat de dur a terme una entremaliadura s'evapora. 

Una de les característiques més importants per avaluar la qualitat d'una wiki és el nombre d'enllaços per paraula que té. Els enllaços permeten a l'usuari accedir a les fonts d'informació que nodreixen els textos, són la porta a la informació que suporta la veracitat dels textos en la wiki. 


Els punts més importants de la wiki:

.- Permet la creació de contingut col·laboratiu.
.- Tots els participants tenen el mateix accés a les funcionalitats de la wiki.
.- L'accés del professor a l'historial de canvis, és a dir, pot saber les persones que han afegit o esborrat contingut. 
.- Permet la integració d'altres eines multimèdia. 

I no és l'eina més indicada si volem: 


- Establir comunicació en xarxa o debat entre els participants. 
- Publicar el treball individual de cada alumne. 
- Per portar un seguiment de treball cronològic. 


Font: Dossier del curs: "Web 2.0 a l'aula (1): aplicacions educatives de les eines de treball en col.laboració" impartit per Barcelona Activa

No hay comentarios:

Publicar un comentario